LAKÓ- ÉS ÜDÜLŐKÖZÖSSÉG SZERVEZŐDIK A GYIMESEKBEN


Egy erdélyi család partnereket keres, hogy egy 18 hektáros gyimesi birtokon Közösséget hozzanak létre. A közösség létrehozásának célja, hogy a tagok kölcsönösen segítsék egymást, valamint boldog harmóniában éljenek egymással és a természettel.

Íme a felhívásuk:

A Hívogatóban megismerhető Terület egy része felosztásra kerül. Az arra pályázó személyek, családok, közösségek, intézmények, vállalkozások, stb. jogot kapnak, hogy e parcellákon saját tulajdonú üdülőt (víkendházat, nyárolót), kereskedelmi vagy szolgáltató egységet építhessenek.

A közel 18 Ha-os Terület nagyobb része közös kezelésben marad, biztosítva a sportolás, túrázás, felekkenezés, pihenés, stb. lehetőségét.

Az ingatlan tulajdonjogilag rendezett. Ajánlatunkat a tulajdonos képviseletében, mint a kezelési joggal közokiratban felruházott magánszemélyek tesszük.

Jogilag és az anyagiakban is korrekt megoldást kínálunk. A körülményektől függően – méret, leendő épület funkciója, működtetése, stb. – egyedi ajánlatokkal élünk.

Keressük a kapcsolatot azon civil szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, stb, akik részt vállalnának a közösségi épület megvalósításában. „Nem kívánom ingyen”, szokta volt mondani a székely. Alapvetően mi sem szponzorokat, adományozókat keresünk. Tudjuk, hogy az erőfeszítéseknek, – így vagy úgy – de meg kell térüljenek.

Kiegészítés – 2015.05.10

Tekintettel a növekvő érdeklődésre, a jellemzően előforduló kérdésekre, szükségét látjuk felvázolni a jelen helyzetet.

Előreláthatólag az első 4-5 konkrét jelentkezést követően tudjuk megkezdeni az érdemi munkát, közösen megállapítani a jogokat és kötelezettségeket.

Az eddig beérkezett megkeresések, az érdeklődőkkel és szakemberekkel folytatott egyeztetések alapján ajánlatunk – immár konkrétabb formában – az alábbiak szerint körvonalazódik:

madartavlatbol_m

A terület madártávlatból, a Szép-havas csúcsáról. Kicsit szemlélteti az ügyünk jelenlegi állását is, a részletek még nem rajzolódtak ki.

 Funkció:

Lakó és üdülő közösség.

Idézet a Pogány-havas Kistérségi Társulás által meghatározott jövőképből: „A természet és az ember harmonikus együttélésének mintatérségévé szeretnénk válni, ahova ennek megismerése céljából érkeznek a turisták.” Ennél találóbban mi sem tudnánk meghatározni alapcéljainak.

Sem politika, sem szekta, sem világvége pánikkeltés… de a világ történéseit időnkét értetlenül, sőt rémülten szemléljük. Bízunk a döntéshozók józanságában, de ha valaki mégis kiveri a biztosítékot a vezeték másik végén – magyarán visszaélnek az élelmiszer- és energiafüggőségünkkel – úgy a birtok jó hátteret biztosíthat a Közösség számára.

 Jelentkezési feltétel:

Az első 4-5 tagot célzottan keressük, illetve válasszuk ki a jelentkezők közül. Itt még nyilvánvalóan a szubjektív döntésünk dominál. Célszerűnek látjuk, hogy hasonlóan gondolkodó személyekből álljon össze e csoport, melyben a társadalom szélesebb rétege legyen képviselve, de egyébként semmi extra igény.

A későbbi jelentkezési feltételeket a már kibővült Közösség határozza meg.

Együttműködés mértéke:

A működéshez elengedhetetlenül fontos ügyeken túl a leendő tagok döntése szerint.

Természetesen, mi mint alapítók szeretnénk, ha minél gazdagabb lenne a közösségi élet, ezért több olyan javaslatot dolgoztunk ki, melyek erre motiválják a tagokat.

Szabályok:

Szándékunk szerint hivatalos módon, egy Egyesület keretében szabályozzuk majd az együttélés feltételeit.

Fő szabályként biztosan körvonalazódik, hogy a leendő épületeknek a környezettel, a helyi stílussal, egymással harmóniában kell lenniük. Az építési tervek elbírálása – a Közösség javaslatai alapján – egy elhivatott főépítész kompetenciája lesz. Mindezek figyelembevételével bárki, önállóan kérhet fel más tervezőt is a saját kivitelezésére.

Szeretnénk, ha az egyéb részletek kidolgozásakor a „mosoly fogja meghatározni a leendő közösség együttélési szabályait” reményünk érvényesülne.

Ez utóbbi gondolatot kicsit kifejtenénk:

Tudjuk, manapság nem „trendi” az efféle gondolkodás, megmosolyogni való ez.

Nem vagyunk naivak, sőt talán túlzottan is racionálisak. Elég izmust és azok homlokegyenest ellentmondó törvényeit tanultunk és éltünk meg ahhoz, hogy mély undorral tekintsünk rájuk. Mindezek mellett kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy a mindennapi életünket szabályzó törvények nem igazságot, hanem jogot szolgáltatnak. Kinek többet, kinek kevesebbet.

Egy kisebb közösségben talán lehet az a vezérlő elv, hogy míg két ember képes egymás szemébe nyíltan és derűsen tekinteni, – ne adj’ isten együtt kacagni – addig az esetleges nézeteltéréseiket is képesek korrekten, közösségen belül rendezni. Tehát mi személy szerint nem fektetnénk erős hangsúly a túlbonyolított szabályok kidolgozására, inkább csak a mosolyfakasztásra koncentrálnánk.

Közösségi épület:

A közösségi életet szimbolizálná, annak egyik helyszíne lehetne.

Más eseteket tanulmányozva láthatjuk, hogy bár sok helyen volt igény ilyen jellegű épületre, a kivitelezésre annál kevesebb energia maradt. Az emberek elsősorban a saját ingatlanjukra koncentráltak, a közösségi épület kivitelezése kissé gazdátlanná vált.

Mi befektető partner bevonásával kívánjuk áthidalni a vélt problémát. A közösséget szimbolizáló épület és egy befektető! Mi is érezzük az ellentmondást, de úgy gondoljuk, hogy van lehetőség az ellenétek kioltására.

Funkciójára tekintettel többek között felvetődött a rendezvényterem, népművészeti műhely, élelmiszer-feldolgozó helyiség, vizesblokk a táborozók számára, bolt, recepció lehetőségei is.

Építési telkek, magánépületek

A 18 hektáros birtok kihasználtsági értékét egyrészt a beépíthető felületek adják meg, így ezekkel jól kell gazdálkodjunk.

Jelen állás szerint 15-20 épület készülhet el a kedvezőbb adottságú részen. A szakértőkkel egyeztetett álláspontunk szerint a házak között, minimum 15-20 méter távolság kell szabadon maradjon, természetesen ez az egyedi igények szerint nőhet. A minimumszám alapján 5-10 áras (500-1000 négyzetméteres) telkek kerülnek kimérésre.

A sok egyéb lehetőség közül a felépítményi jog (románul: Dreptul de superficie) visszterhes átruházását (adás-vételét) látjuk a legkedvezőbb megoldásnak.

A felépítményi jogot a román törvény kellőképp szabályozza, de a magyar jogban sem teljesen ismeretlen, mivel az is a római jogra épül.

A nevezett konstrukció lényege az, hogy a terület és a ráépült épület tulajdonosa más. Az épület tulajdonosának csak az építési terveket, adott esetben a fásítást kell egyeztetnie a terület tulajdonosával, és ezeket betartani. Egyébiránt a tulajdonosi joggal megegyező módon használhatja az adott területet. Mindez közjegyzői okirat alapján telekkönyvi bejegyzésre kerül, így garantálva a felek kötelezettségeit és jogait.

Kicsit hasonlít a lakótelepek tömbházainak esetére. Ott az alapterület a lakástulajdonosok osztatlan tulajdonában van, azaz nem a lakók önálló tulajdonában. Tehát, az általunk kínált megoldás ennél lényegesen nagyobb önállóságot biztosít a területet birtokba vevőnek.

Mint alapítók, morális okoknál fogva nem szeretnénk, hogy olyan jogi konstrukció valósuljon meg, mely később, teljesen ellenőrizhetetlen folyamatokat tenne lehetővé. Meggyőződésünk, hogy ez a Közösség érdeke is. Mindezek mellet a külső körülmények is indokolttá teszik ezt a megoldást, de természetesen az érintettekkel részletesen megvitatjuk, hogy esetünkben mi a legkedvezőbb jogi konstrukció.

Fizikai képtelenség azonos adottságokkal rendelkező építési telkeket kimérni, így nehéz lesz az árak igazságos megállapítása is. Az alapelv ez ügyben is körvonalazódott, melyre az utolsó pontban térünk ki részletesen.

Az épületekre nézve, a fentebb közölt kritériumon kívül nincs semmi megkötés. Támogatjuk az egyénileg, illetve kisebb csoport által megvalósítandó építkezéseket is.

Kimondottan jó megoldásnak tűnik, hogy 5-10 személy, illetve család összefogva, egy kisebb közösség keretén belül építsen egy közös nyaralót.

Az üdülési szokások jellemzője, hogy idegen emberek, egymást követve pihennek egy adott nyaralóban, hotelszobában. Ennél szorosabb kapcsolatban vannak az üdülőjog biztosításával megvalósított ingatlanok résztulajdonosai. Ha esetünkben rokonok, barátok, ismerősök fognak össze, úgy talán még járhatóbb ez az út.

A kisközösség tagjainak számát jellemzően az határozza meg, hogy a tagok éves szinten mennyi időt kívánnak eltölteni az adott nyaralóban, de sok esetben nem egy egész évet vesznek alapul, hanem csak az iskolaszünetek hosszát.

Az épületek őrzése biztosítva lesz, és a karbantartás, tüzelővel való ellátás, stb, szolgáltatásunkat is lehet igényelni.

A tulajdonosok által csak időszakosan használt nyaralókra vonatkozóan együttműködési javaslatokat készítettünk elő a hasznosítás, kihasználtság, pénzügyi megtérülés érdekében.

Több tervünk is van az ügyben, hogy a birtok látogatottsága éves szinten minél egyenletesebb legyen. Ez többek között pénzügyi szempontból is indokolt.

A mozgáskorlátozottakkal történt egyeztetésünk miatt kaptunk „meleget is, hideget is”. Tudatosan vettük fel velük legelőször a kapcsolatot, mely elhatározásunk többek között az egyenletes vendégfogalommal is összefüggésben van.

Tény, hogy mozgássérülteknek speciális igényeik vannak. (De esetünkben pl. a néptáncosokkal kapcsolatban is felmerült, egyedi megoldásként egy szabadtéri színpad.) Személyes tapasztalatunk szerint az idősebb emberek is szívesen veszik igénybe a mozgást segítő felszereléseket, eszközöket.

Mind a fogyatékosságuk, mind a koruk miatt nyugdíjassá vált emberek egy részére jellemző, hogy – kerülvén a tumultust és a magasabb árakat – nem a főszezonokban kirándulnak. Előzetes felmérésünk szerint mindkét csoport szívesen látogatja-látogatná térségünket, de főként a nehezen megközelíthető, igazán természetközeli helyeket kevésbé tudják elérni. Reméljük, hogy minél többjüket tisztelhetjük majd vendégünkként.

Javasoljuk azon leendő tulajdonosoknak, kik a vendéglátás bevételéből akarják kompenzálni befektetésüket, hogy akadálymentesített üdülőt építsenek. Az ilyenek sajnos még „fehér hollónak” számítanak a térségben, így ez egyben jószolgálati cselekedet is a feltöltődni vágyó mozgássérült, és nyugdíjas társainkkal szemben.

Közös használatban lévő területek:

Talán e kérdés szabályozása ügyében vagyunk legkevésbé felkészülve.

Legnagyobb értékünk a kb. 18 hektáros birtok összetettsége, tehát hogy az ez által nyújtott élményt kínálhatjuk a leendő tagoknak. Túrázás, hegymászás, a sziklacsúcsok kicsiny teraszainak elmélkedést biztosító magánya, a gyermekeknek határtalan játszótere, stb. Mindezeket alanyi jogon biztosítjuk a leendő tagoknak. Ez fix szabály, de lesznek némi korlátozások is.

A kimért építési telkek nyilvánvalóan magánjelleget vesznek fel. A közösségi épület használatát a befektető szabályozhatja. Ugyanez a helyzet, ha hasonló konstrukcióban pisztrángozó épül. Amennyiben megvalósul az állattartás, az erre kijelölt területen is az illetékesek szava lehet meghatározó. Nos, talán ennyi elég, senkit nem akarunk elrémiszteni, inkább csak az ügy összetettségét érzékeltetni. Kellő megfontoltsággal beszabályozható ez a kérdés is, dolgozunk a konkrét javaslatunkon.

Táborozó hely:

Alapötletünk volt, hogy bár szabályozott módon, de megnyissuk a hátizsákos turisták, a táborozni szándékozók számára a birtokot. Ha valaki ránéz az Észkás oldalra, annak fennsíkjára, láthatja, hogy szinte ellenállhatatlanul kínálja magát.

A Gyimesekben kempinget működtetni nem egy vonzó vállalkozás. Az ötlet életképességéről alapvetően a közösségi épület befektetője határozhat azáltal, hogy beruház-e a szükséges infrastruktúrába (vizesblokk, stb.)

Érdekellentét állhat fenn a nyugalomra vágyó víkendház tulajdonos, és a tábortűz mellett, hajnalig dalolászó ifjúság között. De pl. a Terület kiterjedése sok esetben kínál kompromisszumos megoldást, igyekszünk ezeket is minél jobban feltárni.

Gazdálkodás:

Szeretnénk, ha a turizmus és a gazdálkodás párhuzamosan, egymást kiegészítve fejlődne, bár ehhez nem feltétlen szükséges, hogy pl. az állattartás a birtokon belül valósuljon meg. Mindenesetre biztosítva van a lehetőség. A lakófelületektől kellő távolságban, a birtok nyugati, völgyszerűen elkülönülő része alkalmas lehet minderre.

Szívünk csücske, a hasonló vidékre termett hucul lovak hobbitartása. Terveinkben szerepel egy kisebb, „fűkaszálásra” elhivatott kecskenyáj is, mely a bájos gidáival a birtok szép színfoltja lehetne. A Verőfény sziklái maga a paradicsom lenne ezeknek a kissé öntörvényű, de eszes állatoknak. Sajnos ezen álmainkat még egy jó ideig borítékolnunk kell, tekintettel, hogy az állattartás felelősséggel is jár, állandó gondozót igényel.

Az alapítók elvárásai, céljai:

Több mint tíz éve kezdtük bele az ez irányú álmaink megvalósításába. Az alapötlet hasonló volt, de tény, hogy a körülmények hatására alakult ki a jelenlegi helyzet. Jelentős energiát fektettünk abba, hogy eljuthassunk a mai szintre, és ezt a Felhívást közzétehessük. Nem üzleti ajánlattal élünk. Úgy tekintjük, hogy megelőlegeztük erőfeszítéseinket egy leendő Közösség javára.

Játék a szavakkal? Vannak kevesen, – de bizton elegen az induláshoz – kik megértik a kissé homályos üzenetünket. Vannak, kik kétkedve fogadják azt, de talán hajlanának felénk. És vannak, kik a fotel kényelméből sosem fognak hozzánk csatlakozni.

Mindenkiben bár a leendő látogatót tiszteljük, tehát sérteni még véletlen sem akarunk. Inkább csak tudomásul vesszük a visszajelzéseket.

Az első szerződés aláírása előtt látnunk kell, hogy a kiadásaink, és a munkák bár egy része bizton megtérül az építési telkek átadásából. A részünkről elvárt keretösszeg kötött, de az négyzetméterre levetítve, alapból is jól viszonyul a piaci árakhoz. Ha az egész területre biztosított alanyi jogokat is hozzákalkuláljuk, akkor jogosan állíthatjuk, hogy egyedülálló az ajánlatunk. Konkrét árakkal, fizetési konstrukciókkal nyilvánosan nem tudunk szolgálni, ezek az egyedi egyeztetés tárgyát képzik.

Fentebb már taglaltuk, hogy nehéz igazságosan egységes árakat szabni. Patakparti, Verőfényben fekvő, vagy panoráma látványt biztosító telek… Könnyen beépíthető, vagy jelentősebb földmunkákat igénylő telek…

Mi sem látunk, és a szakértők sem tudtak felvázolni tökéletes megoldást. A terület felszíne nem homogén, el kell fogadjuk az adottságokat. Így kénytelenek leszünk az összes beépíthető területre egy egységes négyzetméter árat megállapítani, és ezt esetenként felárral, illetve kedvezménnyel korrigálni.

Tehát szinte biztos, hogy nem tudunk mindenkinek egyforma feltételeket ajánlani. Lesz, ki kissé jobban jár, lesz ki kevésbé, és lesz, ki sajnos nem fogadja el kínálatunkat.

Jobb javaslat híján megértést kérünk, de a dolgok lényege talán nem is ebben rejlik.

További elvárásunk, helyesebben ez már inkább a célunk, hogy aktívan részt vállaljunk a birtok életében. Hivatás és megélhetés. Az biztos, hogy az elvégzendő feladatok területén széles lesz a kínálat, így ez ügyben könnyen megtalálhatjuk számításunkat.

Érdeklődését a lent megadott drótpostacímre várjuk.

Doszpod Erika Éva

a Ciherek Közösség nevében

E-mail: ciherek@ciherek.com

Werb: http://www.ciherek.com/

Hozzászólás