Az önfenntartás alapjai – Tanulmány


Nagy fába vágtuk a fejszénket, ezért táncba hívunk minden szakembert és “műkedvelőt” hogy segítsen nekünk összerakni egy virtuális, de megvalósítható önfenntartó (élet)közösséget. Várunk minden segíteni kész jelentkezőt, aki bármit hozzá tud tenni egy konkrét statisztikákon és számításokon alapuló üzleti és kivitelezési terv/tanulmány elkészítéséhez az alábbi témákban:

  • Építészet, kivitelezés — Alkalmazható technológiák elsősorban szalma, vályog, föld, fa, de természetesen figyelembe vehetjük a mai technológiákat is.
  • Gépészet — Itt elsősorban az alternatív energiák terén járatos szakemberek vagy már megvalósult projektek felhasználóit várjuk. Elsődleges cél a környezetbarát, megfizethető, gépészeti megoldások kialakítása. Ide sorolnám még az ivóvíz és a szürke víz (esetlegesen a szennyvíz) kérdését is.
  • Növénytermesztés — Permakultúra, aquaponia, melegház, biogazdaság… Minden olyan minden olyan mód és módszer jöhet ami környezetbarát és hazai viszonyok között megvalósítható
  • Állattenyésztés — A vegák ezt a részt átugorhatják de a gazdák ötleteit, tapasztalatát és szakértelmét várjuk.
  • Jogászok, adószakértők — Sok kérdés van a közösség szervezeti felépítésével, tulajdonviszonyok kialakításával, engedélyek beszerzésével, szerződésekkel kapcsolatban. Adózás, cserekereskedelem, közösségen belüli természeti juttatások, részesedések mind adót érintő kérdések.
  • Pályázatok — Ezt talán nem is kell részleteznem… Ez folyamatos munka nem csak a tervezés, hanem a működés során is.
  • Kézműves termékek — Tisztálkodószerek, kozmetikumok, napi használati tárgyak, eszközök, lakásfelszerelés…. De ide sorolnám a sajtok, élelmiszer tartósítás, szörpök, ételek terén adódó feladatokat is.
  • Gyógynövények, fűszerek — A téma magáért beszél.
  • Környezetvédelem — Fontos hogy ne csak a hulladékokkal kalkuláljunk, hanem a közösség minden életciklusában a lehető legkisebb környezeti terhelés legyen a cél. Alkalmazott anyagok, a fenntarthatóság, éppen olyan fontos kell legyen mint a már elhasznált, szükségtelenné vált eszközök, anyagok, tárgyak környezeti terhelése, újrahasznosítása.

A lenti űrlap kitöltésévél jelentkezhetsz a munkacsoportba, vagy csak egyszerűen hozzátehetsz észrevételt, ötletet, tapasztalatot.

A témát érintő első nyilvános, anonim kérdőívünket ITT találod. Kérlek segítsd a munkánk azzal hogy kitöltöd.

Hozzászólás